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November 10, 2005       
 
Gregory E. Swanson, Treasurer 
Bank of America California PAC 
600 Peachtree Street, Suite 300 
Atlanta, Georgia 30308 
 
Dear Mr. Swanson: 
 
You have requested a formal opinion letter from the Ethics Commission regarding the 
application of Campaign and Governmental Conduct Code ("C&GC Code”) sections 
1.114(d) and 1.126 to the Bank of America ("Bank") and the Bank of America 
California Political Action Committee ("Bank PAC").   
 
The Ethics Commission provides two kinds of advice: written formal opinions and 
informal advice.  S.F. Charter Section C3.699-12.  Written formal opinions are 
available to individuals who request advice about their responsibilities under local 
laws.  Formal opinions provide the requester immunity from subsequent enforcement 
action if the material facts are as stated in the request for advice, and if the District 
Attorney and City Attorney concur in the advice.  See id.  Informal advice does not 
provide similar protection.  See id. 
 
Because you seek advice regarding specific actions that the Bank PAC may take in the 
future, the Commission is treating your question as a request for a formal opinion. 
 

Question 
 
You asked if the affiliated entity rule in section 1.114(d) of the C&GC Code extends 
the contribution ban imposed by section 1.126 of the C&GC Code to the political 
action committee of a bank that is forbidden by federal law from making campaign 
contributions.   
  

Summary of Advice 
 

The prohibition in section 1.126 applies to any person who contracts with the City and 
County of San Francisco, the San Francisco Unified School District and the San 
Francisco Community College District.  Because the political action committee is 
created and sponsored by the Bank of America, it is deemed a person who contracts 
with the City for purposes of section 1.126.   Accordingly, the Bank PAC may not 
make contributions to any City officer who approves the Bank's contracts or to any 
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candidate for such office at any time from the commencement of negotiations for a contract until 
either the termination of such negotiations or three months have elapsed from the date the 
contract is approved.  Because section 1.126 applies directly to the Bank PAC, there is no need 
to determine whether the affiliated entity rule in section 1.114(d) applies.   
 

Brief Statement of Facts 
 
You informed us that the Bank is a national bank that has extensive business relationships with 
the City and County of San Francisco and that section 1.126 of the Campaign and Governmental 
Conduct Code applies to the Bank as a contractor doing business with the City.  As a national 
bank, the Bank is prohibited by federal law from making campaign contributions in connection 
with any election to any political office, including local, state or federal offices.  2 U.S.C § 441b; 
11 C.F.R. § 114.2.   
 
The Bank has established and administers the Bank PAC.  The Bank PAC, which is registered as 
a sponsored general purpose committee with the California Secretary of State, makes 
contributions to state and local candidates in California.1  The Bank PAC has a steering 
committee of seven voting members including representatives from key geographic markets of 
California and lines of businesses.  You do not identify who these committee members are.  In a 
telephone conversation with staff, you stated that “key geographic markets” includes areas such 
as San Diego and the Central Valley, and that “lines of businesses” includes consumer, 
commercial or governmental banking.  You state that the steering committee “is governed by 
bylaws and written policies and procedures to ensure compliance with the laws and promote 
consistency in making political contributions across the company.” 
 
You also provided information about the process that the Bank PAC has established to consider 
and approve contributions to candidates for public office in local jurisdictions including the City 
and County of San Francisco. The relevant facts regarding this process are as follows.  Each 
local race is thoroughly reviewed by the local leadership team, which consists of executive 
employees of the Bank in the local market.  The local leadership team then makes a decision 
regarding which candidates, if any, to support with a contribution.  The leadership team then 
submits its recommendation to the Bank PAC's administrator, who automatically approves 
requests up to $1,000.  Requests for contributions over $1,000 are presented to the steering 
committee for approval. 
 
 
 

Brief Statement of Applicable Law 
 
                                                 
1 A sponsored committee is a committee other than a candidate controlled committee with one or more sponsors.  A 
person sponsors a committee if any of the following applies: (1) the committee receives 80 percent or more of its 
contributions from the person or its members, officers, employees,, or shareholders; (2) the person collects 
contributions for the committee by use of payroll deductions or dues from its members, officer, or employees; 
(3) the person alone or in combination with other organizations, provides all or nearly all of the administrative 
services for the committee; or (4) the person, alone or in combination with other organizations, sets the polices for 
soliciting contributions or making expenditures of committee funds.  See Cal. Gov't Code § 82048.7. 
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A.  The Federal Election Campaign Act 
 
The Federal Election Campaign Act (FECA) prohibits national banks from using their general 
treasury funds to make contributions or expenditures in connection with federal elections.  2 
U.S.C. § 441b(a).  National banks are prohibited from making any contribution in connection 
with any election to political office, including local, state and federal offices.  11 C.F.R § 114.2.  
However, a national bank may set up a separate segregated fund (“SSF”), which is also known as 
a political action committee, to make contributions to and expenditures on behalf of candidates 
and other committees.  See 2 U.S.C. § 441b(b)(2)(C).  An organization that establishes and 
administers an SSF may solicit contributions only from individuals associated with the 
connected or sponsoring organization.  Id. at § 441b(b)(4).     
 
B.  Section 1.126 – Contractor Contribution Limits 
 
CFRO limits the amount of campaign contributions a person may donate to candidates for City 
elective office.  See, e.g., C&GC Code § 1.114(a) (imposing a limit of $500 per person).  Among 
these limits is a prohibition on making a campaign contribution to a City elective officer, or 
candidate for that office, by any “person who contracts with” the City, the Community College 
District, or the Unified School District, where the elective officer, or the board on which the 
officer sits, approves the contract.  The ban applies during the negotiation of the contracts and 
until either the termination of negotiations or three months after the contract is approved.  See 
C&GC Code § 1.126.2   
 
C.  Section 1.114(d) Aggregation of Affiliated Entity Contributions 
 
Section 1.114(d) provides that for the purposes of the contribution limits, the contributions of an 
entity whose contributions are directed and controlled by any individual “shall be aggregated 
with contributions made by that individual and any other entity whose contributions are directed 
and controlled by the same individual.”  C&GC Code § 1.114(d). 
 
 
 
 

Discussion 
 

                                                 
2 Section 1.126 provides, "No person who contracts with the City and County of San Francisco, the San Francisco 
Unified School District or the San Francisco Community College District, for the rendition of personal services, for 
the furnishing of any material, supplies or equipment to the City, the Unified School District or the Community 
College District, or for selling or leasing any land or building to or from the City, the Unified School District or the 
Community College District, whenever such transaction would require approval by a City elective officer, or the 
board on which that City elective officer serves, shall make any contribution to such an officer, or candidate for 
such an office, or committee controlled by such officer or candidate at any time from the commencement of 
negotiations for such contract until (1) the termination of negotiations for such contract; or (2) three months have 
elapsed from the date the contract is approved by the City elective officer, or the board on which that City elective 
officer serves."  Ethics Commission Regulation 1.126-1 defines the commencement, completion and termination of 
negotiations for the purposes of this section. 
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You inquire whether the affiliated entity rule in section 1.114(d) applies to the Bank PAC to 
prohibit it from making campaign contributions because the Bank contracts with the City.  You 
cite to the Ethics Commission Lazarus opinion letter (July 2004), in which the Commission 
opined that the affiliated entity rule did not apply to officers or directors of the San Francisco 
Museum and Historical Society (“SFMHS”), which was negotiating a contract with the City, 
because section 1.126 had no effect on the SFMHS itself, which was barred from making 
campaign contributions under federal law.  You believe that based on the Commission’s Lazarus 
advice letter, the affiliated entity rule does not apply to the PAC, because like the SFMHS, the 
Bank itself is barred from making campaign contributions under federal law.  For the reasons 
discussed below, we conclude that the Lazarus advice letter does not apply to the Bank PAC and 
that section 1.126 bars the PAC from making campaign contributions to elective officers, or 
candidates for such office, who approve City contracts with the Bank.    
  
A. The Contractor Ban 
 
Because federal law already prohibits the Bank from making any campaign contributions, 
section 1.126 has no actual effect on the Bank itself.  See 2 U.S.C. § 441b(a).  Thus, your 
question is whether section 1.126 applies to the Bank PAC, which is not prohibited by federal 
law from making campaign contributions.  As explained above, section 1.126 places contribution 
limits on any "person who contracts" with the City, the Unified School District and the 
Community College District for certain periods of time.  Local law does not define the phrase 
"person who contracts."  Thus, we must interpret the meaning of this phrase to answer your 
question. 
 
This inquiry presents a question of statutory interpretation.  In any case involving statutory 
interpretation, the fundamental task is to determine the legislative intent in order to effectuate the 
law's purpose.  See White v. Ultramar, Inc. (1999) 21 Cal.4th 563, 572.  In determining the 
legislative intent, we must first look first to the words of the ordinance themselves, "giving to the 
language its usual, ordinary import and according significance, if possible to every word, phrase 
and sentence in pursuance of the legislative purpose."  Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment and 
Housing Commission (1987) 43 Cal.3d 1379, 1386-1387.  But the literal meaning of an 
ordinance must be in accord with the ordinance's purpose.  See Delaney v. Superior Court (1990) 
50 Cal.3d 785, 798.  Accordingly, we must consider "the object to be achieved and the evil to be 
prevented by the legislation."  Horwich v. Superior Court (1999) 21 Cal.4th 272, 276. 
 
Although local law does not define the phrase "person who contracts," it does define the term 
"person" to include any "individual, partnership, corporation, association, firm, committee, club 
or other organization or group of persons, however organized."  See S.F. C&GC Code 
§ 1.104(m).  Relying upon this definition, it is clear that the Bank is a person who contracts with 
the City and is therefore subject to the limits in Section 1.126.  But your inquiry requires us to 
answer whether the Bank PAC is also deemed a person who contracts with the City under 
Section 1.126.3  To answer this question we must look to the purposes of the contractor ban and 
what it means to be a “person who contracts with the City.”   

                                                 
3 In the Lazarus letter, we relied upon the definition of person to determine that SFMHS was subject to the 
contribution limit in section 1.126.  But, unlike your inquiry, in the Lazarus letter we were not asked and did not 
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The contractor ban was adopted as part of Proposition N, a referendum petition placed on the 
ballot in the November 7, 1995 election.  Among other things, Proposition N established 
voluntary limits on the amount candidates for City elective offices may spend on election 
campaigns; in addition, the proposition placed new restrictions on campaign contributions “by 
people negotiating to do business with the City.  These people could not make campaign 
contributions to any elected officer involved in approving the contract, or any candidate for such 
office.”  See Ballot Simplification Committee Digest, Voter Information Pamphlet for November 
7, 1995 Consolidated Municipal Election (“VIP”).  The purpose was “to eliminate or reduce the 
appearance or reality that … contributors may exert undue influence over elected officials,” and 
“restore public trust in governmental … institutions.”  Text of Proposed Ordinance, Proposition 
N, at p. 196, now S.F. C&GC Code § 1.100(b)(7) and (8).  Thus, it appears that the provision 
was designed to ensure that the award of a contract is based on merit and is not influenced by the 
amount a contractor can contribute to a City elective officer or candidate.   
  
The Bank PAC acts as a surrogate for the Bank in making contributions to candidates, and does 
for the Bank indirectly what the Bank cannot do directly.  The Bank PAC complies with bylaws, 
written policies and procedures designed to ensure that there is “consistency in making political 
contributions across the company.”4  The Bank PAC can only accept contributions from persons 
affiliated with the Bank, and under state and local law, the Bank is deemed the sponsor of the 
Bank PAC.  Thus, contributions by the Bank PAC are assumed to be connected to the Bank and 
to further policies and candidates aligned with the Bank's interests.  Finally, all decisions related 
to contributions made by the Bank PAC are made by Bank employees.  In fact, under the Bank 
PAC's procedures, decisions regarding contributions are made by a local leadership team, which 
includes Bank executives from the San Francisco market.5  Indeed, you informed staff that these 
executives, who serve as the management leaders of the Bank’s lines of business, may very well 
be the same persons with whom City officers and employees interact when negotiating or 
administrating contracts.  Under these circumstances, we believe that the phrase "person who 
contracts" in section 1.126 includes a PAC of the corporation that formed the PAC.  Thus, when 
the Bank is engaged in negotiations for a contract with the City, the Unified School District or 
the Community College Board, section 1.126 prohibits the Bank PAC from making contributions 
to an officer or candidate for such office that must approve the contract.  This advice is 
consistent with the contractor ban’s purpose in ensuring that the award of contracts is not 
influenced by a contractor’s campaign contribution to a City elective officer or candidate who is 
in a position to approve the contract.   
B. The Affiliated Entity Rule 
 
Because we find that section 1.126 applies directly to ban the Bank PAC from making campaign 
contributions, there is no need to determine whether the affiliated entity rule applies.  The facts 
                                                                                                                                                             
need to answer whether any person other than SFMHS was deemed a "person who contracts" for the purposes of 
section 1.126.  Your inquiry requires us to answer this question. 
4 You informed staff that “the company” refers to the Bank of America Corporation. 
5 The maximum amount a person may contribute to a candidate for City elective office is $500.  See C&GC Code 
§ 1.114.  You informed us that the local leadership team is authorized to request contributions of up to $1,000 
without needing approval of the Bank PAC's steering committee.  Thus, based on these facts, the local leadership 
team is the ultimate decision maker with regard to contributions to candidates for City elective office. 
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presented in the Lazarus letter are distinguishable.  There, the question was whether section 
1.126 and the affiliated entity rule prohibited individual officers and directors of a nonprofit 
corporation from making campaign contributions in their individual capacities to a City officer, 
or candidate for such an office, who approved a contract with the nonprofit.  The individual 
officers and directors could not be viewed as a person under section 1.126 because in their 
individual capacities they could not be said individually to stand in the shoes of the nonprofit.  
We then looked to determine whether the affiliated entity rule would preclude such an individual 
from contributing to anyone to whom the contractor could not contribute.  We concluded that 
because the nonprofit could not make a campaign contribution, the affiliated entity rule by its 
terms did not apply because it applies only to someone who directs and controls the campaign 
contributions of the entity. 
 
I hope you find this letter responsive to your inquiry.  Please contact me at (415) 581-2300 if you 
have any additional questions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
John St. Croix 
Executive Director 
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