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 You requested the Ethics Commission’s interpretation of the City’s Regulation of 
Lobbyists Ordinance (“Lobbyist Ordinance”),  San Francisco Campaign and Governmental 
Conduct Code (“C&GC Code”) § 2.100 et seq., which imposes registration and disclosure 
requirements on lobbyists who influence decision-making regarding local legislative and 
administrative matters. 
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 The Ethics Commission provides two kinds of advice: written formal opinions and 

informal advice.  S.F. Charter § C3.699-12.  Written formal opinions are available to 
individuals who request advice about their responsibilities under local laws.  Formal 
opinions provide the requester immunity from subsequent enforcement action if the 
material facts are as stated in the request for advice, and if the District Attorney and City 
Attorney concur in the advice.  See id.  Informal advice does not provide similar protection.  
See id. 
 
Because you seek general advice for your clients regarding the City’s Lobbyist Ordinance 
in light of the recently enacted Assembly Bill 1743, the Commission is treating your 
inquiry as a request for informal advice.  For advice about the meaning of AB 1743, you 
should contact relevant State authorities.  The Ethics Commission will provide advice 
regarding the Lobbyist Ordinance but not concerning your clients’ compliance with AB 
1743.  Your questions and the Commission’s responses are set forth below. 
 

Questions: 
 
1. Irrespective of AB 1743, are individuals attempting to influence SFERS regarding 
new or increased investments with an investment management firm, whether as an 
employee or outside consultant of the firm, subject to the Lobbyist Ordinance?  And are the 
investment management firms themselves subject to the Lobbyist Ordinance? 
 
2. If the answer to your first inquiry is yes, does AB 1743 change the City’s 
registration thresholds for these individuals and firms? 
 
3. Are individuals who meet the requirements of California Government Code section 
7513.87(b) in any case exempted from the Lobbyist Ordinance? 
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4. Do any of the exemptions from registration and reporting under the Lobbyist Ordinance 
apply to these individuals or firms? 
 

Short Answers 
 
1. Individuals, whether employees or outside consultants, who meet the economic and contact 
thresholds of the Lobbyist Ordinance must register and submit disclosure reports with the Ethics 
Commission.  Firms are not required to register under the Ordinance but they may register and 
submit reports on behalf of individual lobbyists whom they employ. 
 
2. AB 1743 does not change the registration thresholds for individuals who qualify as lobbyists 
under the Lobbyist Ordinance. 
 
3. Individuals who meet the requirements of California Government Code section 7513.87(b) 
and who otherwise meet the thresholds to qualify as lobbyists under the City’s Lobbyist Ordinance 
are not exempt from registration and reporting requirements of the City’s Lobbyist Ordinance. 
 
4. The exemptions set forth in the Lobbyist Ordinance apply to individual lobbyists.   
 

Background 
 
You state that you represent a number of investment management firms that do business or are 
seeking to do business with various state and local public retirement systems in California, including 
the San Francisco Employees’ Retirement System (“SFERS”).  You ask how Assembly Bill 1743 
(“AB 1743”), which took effect on January 1, 2011, affects the requirements set forth in the Lobbyist 
Ordinance for individuals attempting to influence SFERS regarding the agency’s investments. 
 
In referencing AB 1743, you point specifically to California Government Code section 7513.87, 
which states: 
 

(a)  A person acting as a placement agent1 in connection with any potential system 
investment made by a local public retirement system shall file any applicable reports with a 
local government agency that requires lobbyists to register and file reports and shall comply 
with any applicable requirements imposed by a local government agency pursuant to Section 
81013. 
(b)  This section does not apply to an individual who is an employee, officer, director, 
equityholder, partner, member or trustee of an external manager who spends one-third or 
more of his or her time, during a calendar year, managing the securities or assets owned, 
controlled, invested, or held by the external manager. 

 
Under the Lobbyist Ordinance, an individual qualifies as a lobbyist if he or she (1) receives or is 
promised economic consideration of $3,000 or more within three consecutive calendar months for 

                                                      
1 California Government Code section 82047.3 defines “placement agent” as “an individual hired, engaged, or retained by, or 
serving for the benefit of or on behalf of, an external manager, or on behalf of another placement agent, who acts or has acted for 
compensation as a finder, solicitor, marketer, consultant, broker, or other intermediary in connection with the offer or sale of the 
securities, assets, or services of an external manager to a state public retirement system in California or an investment vehicle, 
either directly or indirectly.” 
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lobbyist services, and (2) on behalf of the persons providing the economic consideration, makes any 
contact with an officer of the City and County, including members and the executive director of the 
SFERS.   
 
You state that “AB 1734 does not clearly identify the specific trigger for registration for placement 
agents,” but that section 7513.86 “prevents a person from ‘acting’ as a placement agent at the state 
level without first registering.”  You add that the new law “evidently seeks to compel local placement 
agents to register as local lobbyists, but again does not clearly specify a registration threshold.  The 
new state law therefore seems to require, at a minimum, that placement agents register before they 
have any lobbying contacts with state officials.” 
 
You also question whether the exemption that is set forth in Government Code section 7513.87(b) 
exempts from registration an individual who would otherwise be required to register under the 
Lobbyist Ordinance.  
 

Discussion 
 
1. Qualification as a lobbyist under the Lobbyist Ordinance 
 
As you noted, the Lobbyist Ordinance defines a lobbyist as an individual who (1) receives or is 
promised $3,000 or more within three consecutive months for lobbyist services, and (2) on behalf of 
the persons providing the economic consideration, makes at least one contact with a City officer.  See 
C&GC Code § 2.105(g).  Thus, unless an exemption applies, any individual who earns the requisite 
economic threshold and makes one contact with a member or the executive director of the SFERS to 
influence his or her decision regarding new or increased investments is a lobbyist under the Lobbyist 
Ordinance.   
 
An investment management firm would not qualify as a lobbyist under the Lobbyist Ordinance 
because it is not an individual.  See C&GC Code § 2.105(g).  However, employees or consultants of 
the firm – who are individuals – who receive or are promised $3,000 or more in a three-month period 
and who make one contact with SFERS to influence a legislative or administrative action, qualify as 
lobbyists and must register and file disclosure reports under the Lobbyist Ordinance.  Under Ethics 
Commission regulations, the firm may register and submit reports on behalf of individual lobbyists 
who are employed by the firm.  See Ethics Commission Regulations Implementing Lobbyist 
Ordinance, Reg. 2.105(d)-1. 
 
2. Registration thresholds 
 
You suggest that while AB 1743 “does not clearly identify the specific trigger for registration of 
placement agents,” the state lobbyist registration requirement “is not triggered until a certain 
compensation or time threshold is met.”  You also assert that the new law seems to require placement 
agents to register before they have any lobbying contacts with state officials.  Because the Ethics 
Commission does not administer the state lobbyist laws, it will not interpret AB 1743 regarding that 
statute’s registration thresholds.  You should direct such inquiries to the responsible state agency.  
We note that you have copied the advice request to the Fair Political Practices Commission, and you 
may also wish to seek advice from the Attorney General.   
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Under City law, individuals who qualify as lobbyists must comply with the Lobbyist Ordinance.  
Among other things, they must register with the Ethics Commission no later than five business days 
of qualifying as a lobbyist, and prior to making any additional contacts with any City officer.  C&GC 
Code § 2.110(a).  Unless the Lobbyist Ordinance is amended to provide otherwise, placement agents 
who do not otherwise qualify as lobbyists under the Lobbyist Ordinance are not required to register 
and file disclosure reports with the Commission.  However, if a placement qualifies as a lobbyist 
under the Lobbyist Ordinance, he or she must register with the Commission no later than five 
business days of qualifying as a lobbyist and prior to making any additional contacts with any City 
officer. 
 
3. Registration exemptions under AB 1743 
 
You asked if individuals who are employees, officers, directors, equityholders, partners, members or 
trustees of an investment firm who spend one-third or more of their time during a calendar year 
managing the securities or assets of investment firm – and thus are not deemed placement agents 
under AB 1743 – are exempt from the Lobbyist Ordinance even though they otherwise meet the 
threshold requirements to qualify as lobbyists under City law.   
 
The Lobbyist Ordinance sets forth certain activities that are not deemed “contacts” for the purposes 
of the Ordinance.  See C&GC Code § 2.105(d)(1).  Unless the Ordinance is amended to exempt 
placement agents who spend one-third or more of their time during a calendar year managing an 
investment firm’s securities or assets, individuals who otherwise qualify as lobbyists are required to 
register and submit disclosure reports with the Commission. 
 
4.   Registration exemptions under the Lobbyist Ordinance 
 
You ask if “any of the exemptions from registration and reporting” in local law apply “to these 
individuals or firms,” which we interpret to mean placement agents.  In general, if an individual’s 
activities do not qualify as contacts under the Lobbyist Ordinance, the individual would not qualify 
as a lobbyist under the Lobbyist Ordinance.  If you have a specific question regarding particular 
facts, please contact our office. 
 
I hope this information has been helpful to you.  Please let us know if you have further questions. 
 
Sincerely, 
 
John St. Croix 
Executive Director 
 
 
 
 By: Mabel Ng 
  Deputy Executive Director 
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