
ETHICS COMMISSION 

CITY AND COUNTY OF SAN FRANCISCO  

 
 
 
 
 

25 Van Ness Avenue, Suite 220  San Francisco, CA  94102-6053  Phone (415) 252-3100  Fax (415) 252-3112 

E-Mail Address:  ethics.commission@sfgov.org Web site:  http://sfgov.org/ethics 

 

JAMIENNE S. STUDLEY 

CHAIRPERSON 

 

SUSAN J. HARRIMAN 

VICE-CHAIRPERSON 

 

EMI GUSUKUMA 

COMMISSIONER 

 

 EILEEN HANSEN 

 COMMISSIONER 

 

CHARLES L.WARD  

COMMISSIONER 

 

JOHN  ST. CROIX 

EXECUTIVE DIRECTOR 

 

 

 

April 13, 2009        

 

Patrick Buscovich 

Patrick Buscovich & Associates 

235 Montgomery Street, Suite 823 

San Francisco, CA 94104-2906 

 

Re:  Request for Advice Regarding Application of Compensated Advocacy Ban to 

Members of San Francisco Board of Examiners 

 

Dear Mr. Buscovich: 

 

You requested advice regarding San Francisco Campaign and Governmental Conduct 

Code (“C&GC Code”) section 3.224, which prohibits officers of the City and County of 

San Francisco (the “City”), from communicating with other City officers and employees 

on behalf of other persons for compensation with the intent to influence governmental 

decisions.  In other words, section 3.224 prohibits City officers from being paid to 

lobby. 

 

The Ethics Commission provides two kinds of advice: written formal opinions and 

informal advice.  See S.F. Charter § C3.699-12.  Written formal opinions are available 

to individuals who request advice about their responsibilities under local laws.  Formal 

opinions provide the requester immunity from subsequent enforcement action if the 

material facts are as stated in the request for advice, and if the District Attorney and 

City Attorney concur in the advice.  Informal advice does not provide similar 

protection.  See id.  In providing either type of advice, the Ethics Commission does not 

act as a finder of fact.  The Commission’s advice to you is based on the facts presented 

by you, as reflected in this letter.  The advice in this letter may provide immunity, but 

only to the extent that the material facts related to a future enforcement are presented 

here.  See id.  

 

Because you seek advice regarding specific actions that you may take in the future, the 

Commission is treating your question as a request for a formal opinion. 

 

Question 

 

You asked the Ethics Commission to consider the following question: 
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Does section 3.224 of the C&GC Code prohibit you, as a member of the Board of Examiners, 

from communicating on behalf of other persons with officers or employees of the City with the 

intent to influence governmental decisions? 

 

Summary of Advice 

 

The compensated advocacy ban in C&GC Code section 3.224 applies only to City officers.  

Because members of the Board of Examiners are not “officers,” as that term is defined in the San 

Francisco Administrative Code, you are not subject to the compensated advocacy ban.   

 

Background 

 

You are a licensed structural engineer working for Patrick Buscovich & Associates, a structural 

engineering firm in San Francisco.  In that capacity, you design projects and interpret building 

codes for your clients, and regularly contact the Department of Building Inspection, the Planning 

Department and other City agencies on behalf of your clients.  In those contacts, you may attempt 

to influence City decisions to benefit your clients. 

 

You are a member of the Board of Examiners.  The Board of Examiners is a group of experts 

created under Section 105A.1 of the San Francisco Building Code.  The Building Code sets forth 

the responsibilities of the Board of Examiners, including:  determining whether new materials, 

new methods and types of construction comply with established safety standards; approving 

certain variances from the Building Code’s requirements; recommending interpretations of the 

Building Code; and hearing appeals from any Abatement Orders involving construction methods, 

assemblies or materials, and other safety issues.  See S.F. Building Code § 105A.1.1.1.   

 

The Building Inspection Commission appoints, and may remove at its discretion, all members of 

the Board of Examiners.  See S.F. Charter § D3.750-4.  One seat on the Board of Examiners must 

be filled by a registered structural engineer.  See S.F. Building Code § 105A.1.4.  You have 

indicated that there are approximately forty registered structural engineers residing in the City.    

The Building Inspection Commission has appointed you to fill that seat.   

 

In 2005, the Building Inspection Commission appointed you to a separate City body, the 

Unreinforced Masonry Building Appeals Board (“UMBAB”).  At that time, you requested that 

the Commission grant a waiver to allow you to engage in compensated advocacy.  At its meeting 

in September 2005, the Commission granted your waiver request.  You are no longer a member 

of the UMBAB. 
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Discussion 

 

A.  The Compensated Advocacy Ban 

 

Section 3.224 of the C&GC Code
1
 prohibits any officer of the City from directly or indirectly 

receiving any compensation to communicate orally, in writing, or in any other manner on behalf 

of any other person with any other officer or employee of the City with the intent to influence a 

government decision.  See C&GC Code § 3.224(a).  The section does not apply to certain 

communications, such as routine requests for information or communications by an officer on 

behalf of a business, union, or organization of which the officer is a member or full-time 

employee, but you have provided no facts indicating that any of the enumerated exceptions 

applies to you.  See C&GC Code § 3.224(b); EC Reg. 3.224-1.
2
  San Francisco voters enacted the 

compensated advocacy ban as part of Proposition F on June 3, 1986, and the voters later 

approved additional amendments to the ban as Proposition Eon November 3, 2003.   

 

The Proposition F ballot materials state that the compensated advocacy ban sought “to eliminate 

undue influence by officeholders retained as paid lobbyists for projects requiring City approval.”  

See June 3, 1986 San Francisco City and County Propositions, Argument in Favor of Prop. F, at 

52.  In an advice letter analyzing an earlier version of section 3.224, the Ethics Commission 

concluded “that the Ordinance was designed specifically to address the possibility of undue 

influence and/or conflicts of interests that arise from a City officer’s representation of a private 

interest before any agency operating exclusively within the City and County of San Francisco.”  

See S.F. Ethics Commission Formal Adv. Letter to William W. Fay, D.D.S., May 15, 2001, 

available at http://www.sfgov.org/site/ethics_page.asp?id=14054 (“Fay Advice Letter”). 

 

 

 

                                                 
1
 Section 3.224 states, “PROHIBITION ON REPRESENTING PRIVATE PARTIES BEFORE OTHER CITY 

OFFICERS AND EMPLOYEES--COMPENSATED ADVOCACY. 

(a)   Prohibition.  No officer of the City and County shall directly or indirectly receive any form of compensation to 

communicate orally, in writing, or in any other manner on behalf of any other person with any other officer or 

employee of the City and County with the intent to influence a government decision.   

(b)   Exceptions.  This Section shall not apply to any communication by: (1) an officer of the City and County on 

behalf of the City and County; (2) an officer of the City and County on behalf of a business, union, or organization of 

which the officer is a member or full-time employee; (3) an associate, partner or employee of an officer of the City 

and County, unless it is clear from the totality of the circumstances that the associate, partner or employee is merely 

acting as an agent of the City and County officer; or (4) aCity officer acting in his or her capacity as a licensed 

attorney representing clients in communications with the City Attorney's Office, outside legal counsel hired by the 

City, or representatives of the City who are named in a pending litigation matter.   

(c)   Waiver.  The Ethics Commission may waive the prohibitions in this Section for any member of a City board or 

commission who, by law, must be appointed to represent any profession, trade, business, union or association.   

 
2
 The Ethics Commission may waive the prohibitions in section 3.224 for any member of a City board or commission 

who by law must be appointed to represent any profession, trade, business, union, or association.  See C&GC Code § 

3.224(c).  In your initial letter to the Commission on March 19, 2009, you requested that the Commission waive the 

prohibition as applied to you because you would occupy a seat on the Board of Examiners designated for a structural 

engineer.  Because this letter concludes that section 3.224 does not apply to you, there is no need for the Commission 

to consider your waiver request.    
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B.  Application of the Compensated Advocacy Ban to City “Officers” 

 

By its terms, section 3.224 applies only to “officer[s] of the City and County of San Francisco.”  

See C&GC Code § 3.224(a).  Neither the ordinance itself nor the Commission’s regulations 

define the term “officer.”  But the City’s Administrative Code does define the term: 

 

The officers of the City and County shall be the officers elected by vote of the 

people, members of the Board of Education, members of boards and commissions 

appointed by the Mayor and the Board of Supervisors, members of the Building 

Inspection Commission, members of the Ethics Commission, members of the 

Elections Commission, members of the Retirement Board, members of the Health 

Service Board, members of the Sunshine Ordinance Task Force, members of the 

Youth Commission, members of the Small Business Commission, members of the 

Board of Law Library Trustees, the Superintendent of Schools, the executive 

appointed as the chief executive officer under each board or commission, the 

Controller, the City Administrator, the head of each department under the Mayor, 

and such other officers as may hereafter be provided by law or so designated by 

ordinance. 

 

S.F. Admin. Code § 1.50.   

 

Notably, Proposition E amended both this section of the Administrative Code and the 

compensated advocacy ban.  In other words, that measure approved both section 3.224’s 

restriction on compensated advocacy by “officers” and section 1.50’s definition of the term 

“officers.”  Based on that legislative history, the Commission concludes that section 1.50 defines 

the term “officer” for section 3.224.  

 

Before Proposition E's enactment, the Ethics Commission in the Fay Advice Letter reasoned that 

because the compensated advocacy ordinance applied to “officers” but the ordinance itself did 

not define the term, the definition in the 2001 version of Administrative Code section 1.50 

applied.  See Fay Adv. Letter, May 15, 2001.  We reach the analogous conclusion here.   

 

Members of the Board of Examiners are not City officers, as that term is defined under section 

1.50.  Neither the Board of Supervisors nor the Mayor appoints members of the Board of 

Examiners.  Rather, the Building Inspection Commission appoints, and may remove at its 

discretion, any member of the Board of Examiners.  See S.F. Charter § D3.750-4.  And while 

section 1.50 specifically enumerates specific other commissioners and board members, such as 

Ethics Commissioners and Retirement Board members, as “officers,” that section does not 

mention the Board of Examiners.  Accordingly, based on the plain language of the ordinance, we 

conclude that members of the Board of Examiners are not City officers. 

 

We note that this conclusion may, at first, appear inconsistent with two prior Ethics Commission 

actions and decisions.  First, the Building Inspection Commission’s Statement of Incompatible 

Activities refers to members of the Board of Examiners as “officers.”  But the Statement of 

Incompatible Activities explicitly states that members of the Board of Examiners are officers 



5 

 

solely for the purpose of the Statement of Incompatible Activities.  The Statement of 

Incompatible Activities does not define the term “officer” for section 3.224. 

 

Second, this conclusion may contradict a footnote in the Commission staff’s memorandum 

regarding your 2005 waiver request.  In that footnote, the staff explained that “[f]or the purposes 

of this waiver request, staff concludes that a member of the UMBAB is an officer of the City. . .”  

At that time, the City was considering legislation that would have applied all of the City’s 

conflict of interest laws to all employees and officers required to file Statements of Economic 

Interests.  Partly due to that imminent possibility, the Ethics Commission assumed that you were 

an officer for purposes of the compensated advocacy ban with respect to your prior waiver 

request.  That legislation ultimately did not pass, and it should not determine the analysis here.  

Based on the current law and the plain language of Administrative Code section 1.50, we 

conclude that the compensated advocacy ban does not apply to members of the Board of 

Examiners. 

 

Conclusion 

 

For the reasons discussed above, the Commission finds that section 3.224 does not prohibit you 

from communicating with City employees and officers on behalf of your clients with the intent to 

influence governmental decisions.    

 

Other ethics laws, such as the Political Reform Act, Cal. Gov’t Code §§ 81000, et seq., or the 

Building Inspection Commission’s Statement of Incompatible Activities, may otherwise limit 

your ability to act on behalf of your clients.
3
  If you would like to discuss those laws, or if you 

have additional questions on this matter, please contact me at (415) 252-3100. 

 

Sincerely, 

 

 

 

John St. Croix 

Executive Director 

 
S:\ADVICE\conflicts of interest\Compensated Advocacy\09-0319 Buscovich\letter to Buscovich 4.13.09.doc 

                                                 
3
 The Statement of Incompatible Activities that governs the Board of Examiners requires a member of the Board of 

Examiners to “disclose all permit applications and other matters pertaining to their official business before the DBI 

[Department of Building Inspection] to the Ethics Commission within fifteen calendar days of the end of each 

quarter.”  Each member must also disclose to the Ethics Commission all permit applications and other matters 

pertaining to their official business before the DBI submitted by secondary parties such as the member’s clients, 

Limited Liability Companies, Partnerships, Limited Partnerships, Corporations or any other entity in which the 

member has an ownership or controlling interest of at least 10 percent or from which the member has received 

income exceeding $500 in the past 12 months.  See Department of Building Inspection and Building Inspection 

Commission Statement of Incompatible Activities, § III.A.1.g. 


