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ETHICS COMMISSION 

REGULATIONS FOR THE PROVISION OF OPINIONS AND ADVICE 

 

Regulation 699-12-1: Definitions  
For purposes of these Regulations, the following definitions shall apply: 

A. “City” means the City and County of San Francisco. 
B. “Commission” means the Ethics Commission, a body of five appointed members.  
C. “Day” means any day other than a Saturday, Sunday, City holiday, or a day on which the 

Commission office is closed for business, unless otherwise specifically indicated. If a deadline 
falls on a weekend or City holiday, the deadline shall be extended to the next working day.   

D. “Executive Director” means the Executive Director of the Commission or the Executive Director’s 
designee.   

E. “Good Cause” means providing adequate or substantial grounds or reason to take a certain 
action, or to fail to take an action prescribed by law. 

F. “Requestor” means a person requesting an opinion or advice of the Ethics Commission or the 
requestor’s authorized representative.  

G. “Staff” means the employees of the Ethics Commission. 

 

Regulation 699-12(a)-1: Requesting an Opinion 

(A) A request for an opinion must be submitted to the Executive Director in writing, either hard 
copy or electronically, and must clearly state all of the following to be a complete and proper 
request: 
(i) That an opinion of the Commission is being requested. 
(ii) The name, title or position, and email address, mailing address, or telephone number of 

both the person or persons requesting the opinion and, when the requestor is an 
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authorized representative, the person or persons for whom the opinion is being 
requested. 

(iii) If the requestor is an authorized representative, a specific statement that such 
authorization has been made. 

(iv) All material facts, stated as clearly, concisely, and completely as possible. 
(v) The question or questions based on the material facts. 

 
(B) A request for an opinion is not a complete and proper request if it does any of the following: 

(i) Does not pertain to the requestor’s duties, or, when the requestor is an authorized 
representative, does not pertain to the duties of the person represented, under provisions 
of the Charter or any ordinance relating to campaign finance, conflicts of interest, 
lobbying or governmental ethics.  

(ii) Is not made in writing. 
(iii) Does not clearly state that an opinion of the Commission is being requested. 
(iv) Asks a general question of interpretation or policy. 
(v) Depends on facts that are not provided by the requestor.  
(vi) Asks about a hypothetical situation.  
(vii) Asks about the duties or activities of someone other than the requestor who has not 

authorized such request. 
(viii) Pertains to past duties or activities.  
(ix) Omits factual information relevant to the duty or activity that is the subject of the request. 
(x) Is substantially similar to a previously adopted opinion. 
(xi) Is expressly addressed in the Charter, an ordinance, or Commission regulations. 
(xii) Is outside the Commission’s jurisdiction. 

 
(C) The requestor may submit supporting materials, including memoranda, briefs, arguments, or 

other relevant material regarding the request for an opinion, provided that the supporting 
material is provided no later than twenty days prior to the meeting at which the Commission 
will consider the request. 

 
(D) A requestor may withdraw a request for an opinion at any time prior to the Commission 

considering the proposed opinion. The withdrawal must be submitted in writing to the Executive 
Director.  

 

 

Regulation 699-12(a)-2: Process for Reviewing Requests and Considering and 
Adopting Opinions. 

(A) Only requests for an opinion that are complete and proper will be accepted for purposes of 
issuing an opinion. Upon receiving a request for an opinion, the Executive Director or his or her 
designee must determine whether the request constitutes a complete and proper request. The 
determination shall be transmitted to the requestor within two days after the determination is 
made. If the request does not constitute a complete and proper request, the Executive Director 
or Staff shall notify the requestor of the specific deficiencies in the request. 
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(B) Following the determination that an opinion request is complete and proper pursuant to 

Regulation 699-12(a)-1, the Commission shall consider the draft opinion in open session at the 
next regularly scheduled meeting that occurs at least forty-five days after that determination is 
made. If good cause exists to extend the deadline for considering the opinion, the Executive 
Director will so notify the Commission.  
 

(C) Upon receipt of a complete and proper request, the Executive Director or other Staff shall 
prepare a draft opinion that addresses the questions posed in the request. The Commission shall 
review the draft opinion and may adopt any recommendations of Staff. The Commission may 
adopt an opinion upon a majority vote of its members. If the Commission fails to adopt a draft 
opinion, the Commission must do one of the following: 

(i) Deny the request for an opinion and state the reasons for the denial,  
(ii) Request that the Executive Director amend the draft opinion in accordance with the 

direction of the Commission and schedule the revised opinion to be considered at the 
Commission’s next regularly scheduled meeting.  

 
(D) If the Commission adopts an opinion, the Executive Director shall, within three days of adoption, 

transmit the opinion to the City Attorney and District Attorney, provided that the Executive 
Director can extend this time for good cause. 
 

(E) As set forth in the Charter, within ten days of receipt of the proposed opinion, the City Attorney 
and District Attorney shall advise the Commission whether they concur in the proposed opinion. 
If either the City Attorney or District Attorney does not concur with the proposed opinion, he or 
she shall inform the Commission in writing concerning the basis for disagreement.  

 

Regulation 699-12(a)-3: Effect of Opinions  
The Executive Director will not make a finding of probable cause if she or he is presented with 
clear and convincing evidence that, prior to the alleged violation, the respondent was the 
subject of an Opinion adopted by the Commission in which the conduct in question was 
deemed lawful and all facts pertinent to the opinion were truthfully disclosed by the 
respondent.  

 

Regulation 699-12(a)-4: Rescinding Opinions. 
An opinion may be rescinded by the Commission at a public meeting of the Commission by a 
majority vote of its members. The Commission must state for the public record the reasons for 
rescinding the opinion. However, if an opinion is rescinded, the opinion shall continue to have 
the effect stated in Regulation 699-12(a)-3 with regard to conduct that occurred after the 
opinion was adopted by the Commission and concurred in by both the District Attorney and City 
Attorney and prior to the opinion being rescinded.  
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Regulation 699-12(b)-1: Requesting Informal Advice.  
 

(A) A request for informal advice must clearly state all of the following in order to be a complete 
and proper request: 
(i) That informal advice is being requested. 
(ii) The name, title or position, email address, and mailing address or telephone number of 

the person or persons requesting the advice. If the advice is requested by the authorized 
representative of several similarly situated persons, the identifying and contact 
information of at least one represented person must be included. 

(iii) If the requestor is an authorized representative, a specific statement that such 
authorization has been made. 

(iv) All material facts, stated as clearly, concisely, and completely as possible. 
(v) The question or questions based on the material facts. 

 
(B) A request for informal advice is not a complete and proper request if it does any of the 

following: 
(i) Does not pertain to the requestor’s duties, or, when the requestor is an authorized 

representative, does not pertain to the duties of the person represented, under provisions 
of the Charter or any ordinance relating to campaign finance, conflicts of interest, 
lobbying or governmental ethics.  

(ii) Asks a general question of interpretation or policy. 
(iii) Depends on facts that are not provided by the requestor. 
(iv) Asks about a hypothetical situation that does not pertain to the requestor’s actual 

conduct or planned future conduct. 
(v) Asks about the duties or activities of someone other than the requestor who has not 

authorized such request.  
(vi) Pertains to past duties or activities. 
(vii) Omits factual information relevant to the duty or activity that is the subject of the request. 
(viii) Is substantially similar to a previously adopted opinion or published informal advice. 
(ix) Is expressly addressed in the Charter, an ordinance, or Commission regulations. 
(x) Is outside the Commission’s jurisdiction. 
(xi) Is not made in writing, if the requestor desires the advice to be delivered in writing. 

 
 

Regulation 699-12(a)-2: Reviewing Requests and Issuing Informal Advice.  
(A) Only requests for informal advice that are complete and proper will be accepted for purposes of 

issuing informal advice. Upon receiving a request, Staff must determine whether it constitutes a 
complete and proper request for informal advice. Staff’s determination shall be transmitted to a 
requestor within two days after the determination is made. If the request does not constitute a 
complete and proper request, Staff shall notify the requestor of the specific deficiencies in the 
request. 
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(B) Staff must provide the advice to the requestor no later than 30 days after a complete and 
proper request for informal advice is received. Staff may extend the response deadline if there is 
good cause for the delay. 

 

Regulation 699-12(a)-3: Effect of Informal Advice  
(A) If a person who is the subject of informal advice issued by Staff conforms his or her conduct with 

the facts and recommendations stated therein, the informal advice may be relevant in a 
subsequent enforcement proceeding before the Commission as a mitigating circumstance.  
 

(B) Informal advice does not constitute a Commission opinion and is not a formal declaration of 
Commission policy.  
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