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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Amendment to post-employment restrictions] 
 
Ordinance amending section 3.234 of the San Francisco Campaign and Governmental 
Conduct Code to extend the one-year restriction on communicating with one's former 
department to employees and officers who have transferred departments within the 
City, and to provide that an employee or officer may not be employed by a party to a 
City contract within one year after the contract date if the employee or officer 
participated personally and substantially in the award of the contract. 
 

Existing Law 
 
Current law limits the employment activities of officers or employees after they leave City 
service in the following ways:  
 

1. For one year after leaving City service, officers and employees may not seek to 
influence their former department or other government unit on behalf of anyone other 
than themselves or the City.  Current law does not prohibit such communications by 
City employees or officers who have moved from one City department or unit to 
another department or unit and are communicating with their former department.  (A 
broader one-year restriction applies to the Mayor, members of the Board of 
Supervisors and their senior staffs.) 

 
2. For one year after leaving City service, City officers and employees may not accept 

employment with anyone who entered a contract with the City within the twelve months 
prior to the officer or employee's departure from the City, if the officer or employee 
participated personally and substantially in the award of the contract.   

 
3. All City officers and employees are permanently barred from switching sides on a 

particular matter in which they were personally and substantially involved while in City 
service.   

 
4. For one year after the leaving City service, no former Mayor or member of the Board of 

Supervisors may accept full-time, compensated employment with the City. 
 
Individuals subject to these rules may request waivers under some circumstances. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed legislation would amend Campaign and Governmental Conduct Code section 
3.234 to revise the first two restrictions described above:  
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1. The proposed legislation would prohibit for one year any City employees or officers 
who move from one City department or unit to another department or unit from 
communicating with a member of their former department or unit on behalf of another 
person (other than the City) with the intent to influence a governmental decision.  The 
proposal would permit an officer or employee who moves within the City to 
communicate with his or her former department on behalf of the new department or on 
his or her own behalf, but would prohibit that officer or employee from communicating 
with the former department on behalf of anyone else with the intent to influence a 
governmental decision. 
 
The proposed legislation also would exempt attorneys engaged in the practice of law 
from the one-year prohibition on communications.  Under the proposed legislation, an 
attorney engaged in the practice of law would be permitted to contact his or her former 
department or unit during the first year after leaving the department or unit. 
 

2. The proposed legislation also would provide that a City officer or employee who 
personally and substantially participates in the award of a contract may not be 
employed by any party to the contract for one year – regardless of when the employee 
or officer leaves City service.  Current law creates two relevant twelve-month periods:  
an officer or employee must look backward to determine whether he or she participated 
in the award of a contract in the twelve months prior to leaving City service, and also 
must look forward twelve months because the ban applies for one year after the 
termination of City service.  The proposed amendment would prohibit employment 
within twelve months of the contract date, regardless of when the employee or officer 
leaves City service.   

 
The proposed legislation also would clarify that the restriction applies to both former 
employees or officers and current employees or officers who are on leave or otherwise 
able to accept outside employment. 

 
Background Information 

 
The proposed legislation amends Chapter 2 of Article III of the Campaign and Governmental 
Conduct Code.  This Chapter, which was originally adopted by the voters, may be amended 
by the Board of Supervisors only if: (a) The amendment furthers the purposes of the Chapter; 
(b) The Ethics Commission approves the proposed amendment by at least a four-fifths vote; 
(c) The proposed amendment is available for public review at least 30 days before the 
amendment is considered by the Board of Supervisors or any committee of the Board of 
Supervisors; and (d) The Board of Supervisors approves the proposed amendment by at least 
a two-thirds vote.  See Campaign & Governmental Conduct Code § 3.204. 
 


